Ko oseba potrebuje nujno medicinsko pomoč, šteje vsaka minuta. Včasih se zgodi, da ekipa zdravstvenih delavcev ne more priti v oddaljeno naselje dovolj hitro ali rešuje življenja na drugem območju. V takih primerih je ključno ukrepanje prvih posredovalcev. Ti so poklicani na pomoč, saj živijo v neposredni bližini, zato so lahko najhitreje pri bolniku ali ponesrečencu. Kljub pomanjkanju formalne zdravstvene izobrazbe predstavljajo srce in dušo prve pomoči v naši skupnosti. Njihova vloga presega običajno raven oskrbe, saj so ključni členi v verigi preživetja.

Aktiviranje prvih posredovalcev

Ko Regijski center za obveščanje prejme poziv za pomoč na številko 112, zdravnik nujne medicinske pomoči presodi, ali bo k ponesrečencu oziroma bolniku napoten prvi posredovalec – o tem se odloča v primerih suma na srčni zastoj, tujka v zgornjih dihalih s hudo zaporo dihalnih poti ali pri hudi zunanji krvavitvi, ne pa v primeru prometnih nesreč. Prvi posredovalci so obveščeni o potrebi po ukrepanju preko posebne aplikacije. Njihov hitri prihod na kraj dogodka pogosto pomeni razliko med življenjem in smrtjo. S svojim takojšnjim in odločnim ukrepanjem ter uporabo znanja in spretnosti opravljajo nujne postopke za ohranitev življenja, dokler ne prispe profesionalna medicinska pomoč.

Program zaživel v štirih občinah slovenske Istre

V tem letu je Območno združenje Rdečega križa Koper izvedlo usposabljanja za kandidate iz vseh štirih občin, saj so se tudi na Občini Izola in Občini Piran odločili s sofinanciranjem pristopiti k projektu, ki se od leta 2017 že izvaja na območju Kopra in Ankarana, in tako vzpostavili mrežo prvih posredovalcev za celotno slovensko Istro. Trenutno je v sistemu 52 operativnih prvih posredovalcev prostovoljcev, ki licenco obnavljajo vsako leto.

Vse, ki bi želeli prostovoljno pomagati v primerih nujnega stanja in biti v oporo ekipi nujne medicinske pomoči kot prvi posredovalci, novembra vabijo k udeležbi na uvodnem usposabljanju. Za več informacij pokličite Matjaža Poniža, strokovnega sodelavca Rdečega križa Koper, na številko 070 766 688 ali mu pišite na elektronski naslov matjaz.poniz@rks-koper.si.

Foto: MOK, Rdeči križ Koper