Zapri iskalnik

Vrni se nazaj

Igra Beli zajček: Projekt trajnostne mobilnosti v vrtcih

Igra Beli zajček je namenjena ozaveščanju in vzgajanju na področju trajnostne mobilnosti najmlajših in spodbuja trajnostne prihode v vrtec.

Vzgojitelj/ica v vrtcu motivira otroke z zgodbico o belem zajčku, katerega kožušček je umazan zaradi izpušnih plinov v avtomobilu ter jih povabi, da mu očistijo kožušček s tem, da v vrtec prihajajo peš, s kolesom ali z avtobusom. Pri projektu morajo aktivno sodelovati tudi starši, saj je način prihoda otrok v vrtec odvisen prav od njih. Z otroki in starši, ki so od vrtca res bolj oddaljeni se je potrebno dogovorili, da pešačijo vsaj del poti.

Vsak otrok dobi svojega sivega zajčka in nanj vsako jutro, ko so pride v vrtec na trajnosten način, prilepijo bel krog. Tako imajo zajčki iz dneva v dan bolj bele kožuščke. Na ta način otroci spoznavajo, da lahko tudi sami veliko pripomorejo k temu, da je okolje, v katerem se gibljejo, varnejše in čistejše. Hkrati preko otrok vplivamo na starše, da tudi oni postanejo bolj pozorni na svoje potovalne navade.

Glede na to, da je način prihoda otrok v vrtec v veliki meri odvisen od Vas, staršev, Vas vljudno prosimo, da igro podprete in Vašemu otroku omogočite, da bo aktivno sodeloval ter tako zajčku pomagal do belega kožuščka. 

Projektu Beli zajček sta se v okviru ETM 2023 pridružila Vrtec Delfino Blu in Vrtec Semedela.