Letošnji svetovni dan zavedanja o avtizmu, ki ga obeležujemo 2. aprila, se osredotoča na prispevek avtističnih oseb doma, na delovnem mestu, v umetnosti in pri oblikovanju politik.

  1. decembra 2007 je Generalna skupščina sprejela resolucijo 62/139, ki razglaša 2. april za svetovni dan zavedanja o avtizmu. Resolucija spodbuja države članice, naj med svojim prebivalstvom povečajo zavedanje o avtizmu ter s tem pripomorejo k zgodnji diagnozi avtizma in čim prejšnje posredovanje pri posamezniku.

Avtizem je najhitreje rastoča, vseživljenjska razvojna nevrološka motnja, ki prizadene možgane pri procesiranju informacij. Prizadene več kot odstotek populacije, pogostost avtizma pa se je v zadnjih dveh desetletjih povečala za več kot desetkrat, kar je zaskrbljujoč podatek. Nekatere osebe z motnjo avtističnega spektra lahko živijo relativno normalno življenje, nekatere pa potrebujejo vseživljenjsko strokovno pomoč, saj so avtizmu pogosto pridružena različna stanja ali bolezni.

Najpogosteje imajo osebe z avtizmom pridruženo motnjo v duševnem razvoju ter potrebujejo pomoč in podporo v vsakodnevnem življenju. Na razvoj avtizma lahko vpliva več dejavnikov, pogosto pa ga spremljajo senzorične občutljivosti in zdravstvene težave, kot so gastrointestinalne motnje, epileptični napadi ali motnje spanja, pa tudi duševne težave, kot so anksioznost, depresija in težave s pozornostjo.

Več informacij ob dnevu avtizma na povezavi.

Foto: Zveza za avtizem Slovenije