Pomladno obarvani dnevi poleg prvih spomladanskih cvetlic naznanjajo tudi delo na vrtovih in v sadovnjakih. Pred dnevi se je v sklopu programa projekta Koper – zdravo mesto v Šmarjah v organizaciji projektnega sveta Koper – zdravo mesto in Kmetijske zadruge Agraria Koper  uspešno odvila prva letošnja brezplačna delavnica Obrezovanje sadnega drevja in oljk na posestvu Santomas v Šmarjah.

Delavnica je bila prva od letošnjih brezplačnih delavnic. Številni obiskovalci delavnice so na njej pridobili nekaj koristnih priporočil in napotkov pravilnega obrezovanja sadnih dreves, oljk z demonstracijo na terenu z nazornim podajanjem vsebine.

Na začetku delavnice je predavatelj Janko Bočaj iz Ekološke kmetije Truške poudaril, da je potrebno vsaj 4 ure teorije in potem 2 delavnici v oljčniku, da se nekaj odnese od predavanja, saj je oljka zahtevno drevo, drevo, ki ga moraš znati negovati.

V luči podnebnih sprememb je poudaril, da je gnojenje oljk potrebno opraviti najkasneje do polovice februarja, da gnojilo ob padavinah pride do korenin oljk, ki segajo tudi do 4 m od oljčnega stebla. Pomembna je pravilna mešanica dušika, fosforja in kalija. Oljčni listi  morajo biti ob tem času že lepo zeleni, sicer se takoj opazi neustrezno gnojenje. Ob rezu oljčnih vej se je Bočaj najprej lotil bohotivk, prikazal je pravilen rez vej pod kotom 45 stopinj in pri tem pustil le 3 ali 4 glavne veje, vse ostalo je odstranil. »Oljko režemo vsako leto do konca aprila, nikakor pa ne pred prvim marcem, prej le v primeru, da oljko režemo radikalno,« je bil jasen Bočaj in dodal: »Od pravilnega reza oljke, gnojenja in zaščite pred škodljivci (muha, molj) je vsekakor odvisna dobra ali slaba letina.«

Mestna občina Koper želi v okviru delavnice projekta Koper – zdravo mesto tudi v prihodnje spodbujati uživanje lokalno pridelane hrane, povečati lokalno samooskrbo, oblikovati dostopne mreže za kupovanje pri lokalnih pridelovalcih, spodbuditi permakulturno pridelavo hrane, kjer dodajanje vode ni potrebno in prispevati k zmanjševanju debelosti pri otrocih oz. mladostnikih s podporo programov za promocijo zdravega življenjskega sloga.

Foto: Koper zdravo mesto