Daljši in sončni dnevi ter prijetne temperature so na vrt zvabili številne vrtičkarje, ki v teh dneh že začenjajo prva spomladanska opravila na vrtu. Če se z delom na vrtu šele seznanjate, boste lahko v sklopu nove delavnice projektnega sveta Koper – zdravo mesto prejeli nekaj koristnih smernic o pravilni negi zelenjavnega vrta, da bo vaš pridelek bogat. Potekala bo v soboto, 23. aprila, ob 10. uri v Mediteranskem vrtu Purissima v Spodnjih Škofijah.

Uživanje lokalno pridelane hrane, povečanje lokalne samooskrbe, oblikovanje dostopne mreže za kupovanje pri lokalnih pridelovalcih in zmanjševanje debelosti pri otrocih in mladostnikih so pomembni kazalniki zdravja. Ravno zato je promocija zdravega življenjskega sloga in krepitev zdravja občanov eno izmed prednostnih področij projektnega sveta Koper – zdravo mesto. S tem namenom projektni svet pripravlja brezplačne delavnice na temo uživanja zdrave lokalne hrane.

Posamezniki, ki jih veseli pridelava lastne hrane, bodo na prihajajoči delavnici Priprava vrta in namakanje prejeli dragocene informacije, ki jih bodo lahko integrirali v načrtovanje zelenjavnega vrta doma. Pomembno je imeti v mislih, da je vrt resen hobi, za katerega moramo skrbeti vse leto, saj bo to v največji meri vplivalo na kakovost in količino pridelka. Poleg tega je priporočeno, da ima vrtičkar jasno vizijo, kaj želi od vrta – bo to samo prostočasna dejavnost ali način za doseganje samooskrbe? S pomočjo strokovnih nasvetov Patricije Pirnat bo to zgodnje spomladansko opravilo kljub številnim dejavnikom, ki jih moramo upoštevati, teklo brez težav.

Brezplačna delavnica bo potekala v soboto, 23. aprila, ob 10. uri v Mediteranskem vrtu Purissima na naslovu Spodnje Škofije 11e. Namenjena je izključno občankam in občanom Mestne občine Koper, za udeležbo je obvezna predhodna prijava na elektronski naslov zdravomesto@koper.si. Projektni svet v naslednjih mesecih načrtuje še dve brezplačni delavnici. Naslednjo bodo izvedli že maja, in sicer bodo zainteresiranim predstavili varstvo rastlin na vrtovih in postopek namakanja, avgusta pa bodo udeležence pripravili na sajenje jesensko-zimskih sadik.