Svetovni dan okolja, ki ga obeležujemo, 5. junija, je največji mednarodni praznik, posvečen okolju. Letošnji v središče postavlja iskanje rešitev za onesnaževanje s plastiko. Pod vodstvom Okoljskega programa Združenih narodov je dan, ki ga zaznamujemo vsako leto od leta 1973, postal največja globalna platforma za ozaveščanje javnosti o okolju.

Na ta dan se še posebej poudarja pomembnost varovanja okolja, varstva Zemlje ter nagovarja in spodbuja k odgovornosti pri skrbi za naš planet in želi okrepiti njegovo zavedanje o tem.

Po opozorilih ZN je polovica vse proizvedene plastike zasnovana za enkratno uporabo, kar pomeni, da je uporabljena samo enkrat in potem zavržena. Posledično je plastika, vključno z mikro plastiko, vseprisotna v našem okolju. Medtem ko je bila od petdesetih do sedemdesetih let prejšnjega stoletja proizvedena le majhna količina plastike, se je ta v naslednjih dvajsetih letih več kot potrojila, do leta 2000 pa se je povečala bolj kot v prejšnjih 40 letih.

Danes na leto ustvarimo približno 400 milijonov ton plastičnih odpadkov, v ZN pa opozarjajo, da so za to, da se prepreči pretok odpadkov v okolje, potrebne sistemske spremembe. Onesnaženost s plastiko bi se lahko do leta 2040 zmanjšala za 80 odstotkov, če bi države in podjetja naredile korenite spremembe na področju politik z uporabo obstoječih tehnologij, kaže novo poročilo Programa ZN za okolje (UNEP).

V Sloveniji se po podatkih državnega statističnega urada količina odpadne plastike zmanjšuje. V letu 2021 je nastalo 66.596 ton odpadne plastike oz. odstotek manj kot leto prej ter sedem odstotkov manj kot v letu 2017.

Več informacij na povezavi.