Pomladno obarvani dnevi poleg prvih spomladanskih cvetlic naznanjajo tudi delo na vrtovih in v sadovnjakih. Pred dnevi se je v sklopu programa projekta Koper – zdravo mesto v Dekanih v organizaciji projektnega sveta Koper – zdravo mesto in Kmetijske zadruge Agraria Koper  uspešno odvila že četrta brezplačna delavnica v sadnem vrtu in oljčniku Albina Franca.

Zimski rez v sadnem vrtu in obrezovanje oljk je bila prva od letošnjih brezplačnih delavnic. Številni obiskovalci delavnice so na njej pridobili nekaj koristnih priporočil in napotkov pravilnega obrezovanja sadnih dreves in obrezovanja oljk z demonstracijo na terenu z nazornim podajanjem vsebine.

Delavnico sta izvedli Urška Klančar, specialistka za sadjarstvo in oljkarstvo pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica in Jerica Pučko Antolin, strokovna delavka Agrarie z.o. o. Koper, ki tudi udeležencem razdelila gradivo z vsebino delavnice.

Klančarjeva je ob podajanju strokovnih nasvetov za pravilni zimski rez sadnega drevja in oljk demonstracijsko prikazala rez breskve, jablane, kakija, češnje, hruške, našija in oljke. Podala je tudi koristne informacije o načinu in terminu zimskega rezanja sadnega drevja in oljk, pravem času rezanja pečkarjev in koščičarjev, posledicah nepravilne rezi, potrebnega gnojenja in zgodnjega namakanja ter izbire različnih gojitvenih oblik.

Rez dreves je enostavnejša in hitrejša s sodobnim orodjem in pripomočki, ki so bili na delavnici prikazani in na ogled.

Program projekta Koper – zdravo mesto ima v zastavljenem časovnem obdobje 2020-2024 jasen cilj in vizijo – spodbujati povečanje lokalne samooskrbe, uživanja zdrave lokalne hrane, oblikovanje dostopne mreže za kupovanje pri lokalnih proizvajalcih, promocijo permakulture in ekološke pridelave hrane ter promocijo programov spodbujanja zdravega življenjskega sloga pri otrocih in mladostnikih.

Foto: Koper zdravo mesto