Občanke in občani Mestne občine Koper so v letošnji akciji brezplačnega prevzema nevarnih azbestnih odpadkov na območju koprske občine, ki se je iztekla konec oktobra, zbrali dobrih 55 ton azbestnih odpadkov. Odzvalo se je 73 upravičencev, ki so oddali več kot 80 vlog. Zaradi še vedno velikega povpraševanja bo Mestna občina Koper sredstva za izvedbo nove akcije predvidoma namenila tudi v prihodnjem letu.

Koprska občina želi dolgoročno postati občina brez azbesta, zato je letos že tretjič zapored skupaj z Marjetico Koper pripravila akcijo brezplačnega prevzema azbestnih odpadkov, s katero je prebivalce spodbujala, da postanejo odgovornejši do okolja in pristopijo k odstranitvi nevarnih azbestnih odpadkov s stanovanjskih, kmetijskih ali drugih zasebnih gospodarskih objektov.

Za letošnjo akcijo je občina v proračunu predvidela 30.000 evrov, do katerih so bili upravičeni lastniki, solastniki in najemniki zasebnih objektov ali zemljišč na območju koprske občine.

Akcija je v minulih letih naletela na zelo dober odziv, saj so občanke in občani v treh letih zbrali ter oddali več kot 350.000 kilogramov azbestnih odpadkov.

Azbest postane nevaren, ko se zaradi neprimernega ravnanja začne drobiti, azbestna vlakna pa se sprostijo v zrak in s tem ogrožajo zdravje ljudi. Azbestnih vlaken s prostim očesom ne vidimo, prav tako jih ne vohamo in ob morebitnem vdihavanju ne čutimo. Zavedati pa se moramo, da vdihovanje azbestnih vlaken povzroča zelo resne bolezni, kot sta azbestoza in pljučni rak. Nevarno je lahko že eno samo azbestno vlakno, zato je treba z materiali, ki vsebujejo azbest, ravnati zelo previdno. Treba jih je primerno skladiščiti in tako preprečiti onesnaženje našega bivalnega okolja z azbestom.

Foto: arhiv MOK