V palači Sabini-Grisoni na Vergerijevem trgu v Kopru so danes tudi uradno odprli prenovljene prostore Slovenskega združenja za duševno zdravje Šent. Izvršni direktor Šenta Nace Kovač se je v imenu zaposlenih in uporabnikov zahvalil županu Mestne občine Koper Alešu Bržanu, da so po več letih delovanja v neprimernih prostorih dobili kakovosten dnevni center za svoje delovanje.

»To, kar smo dobili v Kopru s tem dnevnim centrom, je za nas neprecenljivo,« je poudaril Kovač. Tudi Bržan je spomnil na nezavidljivo stanje, v katerem je bil dnevni center za osebe s težavami v duševnem zdravju, in ponovil zavezanost Mestne občine Koper k pomoči društvom in organizacijam, ki skrbijo za večjo vključenost vseh družbenih skupin. Obenem se je zahvalil za dosedanje delo dolgoletni strokovni sodelavki dnevnega centra Tini Nanut in Doroteji Žigon, ki trenutno bdi nad delom centra.

Namen društva Šent je varovanje človekovih pravic in dostojanstva oseb s težavami v duševnem zdravju, doseganje višje stopnje njihove vključitve v družbo in povečanje njihove zaposljivosti. V okviru koprskega dnevnega centra Šenta izvajajo različne dejavnosti, od kreativnega pisanja in učenja tujih jezikov do klekljanja in družabnih iger. Uporabnikom so na voljo tudi individualni razgovori in pomoč pri urejanju posameznih zadev.

Želja Mestne občine Koper je, da bi nedavno prenovljena zgodovinska palača Sabini-Grisoni živela z mestom. Tako so v njem poleg društva Šent našli mesto tudi Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Istre, Dnevni center Sivka za starejše od 65 let in Inkubator Sežana.