Zavod Obalne lekarne Koper se je priključil mreži Demenci prijazne točke, ki jo vztrajno širi Slovensko združenje za pomoč pri demenci – Spominčica.

V vseh lekarniških enotah bodo odslej lahko tako osebe z demenco kot njihovi svojci deležni ne le osnovnih lekarniških storitev, ampak tudi dodatnih informacij in usmeritev o prepoznavanju demence, zdravljenju in strokovni pomoči.

Predsednica Združenja Spominčica Štefanija Lukič Zlobec je v začetku tedna predstavnicam sedmih enot Obalnih Lekarn Koper predala certifikate in nalepke za vhodna vrata, ki obiskovalcem lekarn sporočajo, da so Demenci prijazna točka.

»Spoznali smo, da lahko tudi v lekarniških enotah pacientom, ki jih s svetovalnimi storitvami vsakodnevno usmerjamo k pravilnemu in varnemu jemanju zdravil, z drobnimi dejanji pomagamo k boljši in lažji vključenosti pri vsakdanjem izvajanju opravil,« je izpostavila direktorica Obalnih lekarn Koper, Katja Gombač Aver.

Zanimanje za vzpostavitev Demenci prijaznih točk je v Sloveniji veliko, skupni cilj mreže pa je ustvarjanje prijaznega okolja. V Sloveniji je 90 odstotkov oseb z demenco v domači oskrbi. S širjenjem mreže teh točk v zadnjih dobrih petih letih želijo priti čim bližje ljudem, pomagati svojcem in širiti znanje o bolezni, ki velja za tiho epidemijo današnjega časa. Slavnostnega dogodka se je kot predstavnik Mestne občine Koper udeležil Timotej Pirjevec, vodja Urada za družbene dejavnosti.

Foto: Spominčica