Na straneh Koper zdravo mesto nadaljujemo s krajšimi prispevki,  s katerimi želimo še naprej ozaveščati in obveščati občane. Tokrat o pomenu hoje kot zdravega načina življenja in tudi zadostne telesne dejavnosti, saj se s tem razvijajo zdrave potovalne navade in postajajo ozaveščeni posamezniki z zdravim in okolju prijaznim življenjskim slogom.

Hoja je univerzalna zdravju koristna telesna dejavnost in oblika mobilnosti, ki je široko dostopna ter primerna za vse ne glede na socialni status. V resnici je tudi najbolj razširjena, preprosta in ugodna vrsta mobilnosti.

Neaktivnost in sedeči način življenja sta po oceni Svetovne zdravstvene organizacije globalni zdravstveni problem ter eden vodilnih vzrokov smrti. Redna hitra hoja lahko pomembno izboljša naše splošno počutje, obenem pa zmanjšuje tveganje za nastanek nekaterih kroničnih nenalezljivih in duševnih bolezni, ki so razširjene tudi v Sloveniji, ter blaži njihov potek.

Zdravstvene koristi hoje so dobro raziskane in tudi v Sloveniji že veliko ljudi vsak dan šteje korake v dobri veri, da s tem koristijo svojemu zdravju. Pomanjkanje fizične aktivnosti je po nekaterih študijah dvakrat bolj smrtonosno kot debelost. Najbolj razširjeno je priporočilo o 10.000 korakih na dan, ameriški zdravniki priporočajo vsaj 15 minut hitre hoje na dan, NIJZ pa vsaj 30 minut hitre hoje dnevno.

Hoja velja za hitro, kadar se lahko med gibanjem pogovarjamo, ne moremo pa peti. Priporočilo vključuje tudi namig, naj povečujemo hitrost hoje z napredovanjem vadbe. Primerna je za večino ljudi, nič nas ne stane, zanjo načeloma ne potrebujemo posebne športne opreme, izvajamo jo lahko ob vseh letnih časih. Obenem je prijetna družabna aktivnost, ki nas bo sprostila in nam polepšala vsakodnevne poti.

Zagotovo je prijeten in nezahteven način krepitve našega telesa, usklajevanja telesne motorike ter oblikovanja lastnega življenjskega sloga – torej lahko vsak dan vsaj kakšno razdaljo prehodimo peš.

S hojo obvladujemo številne preizkušnje, obremenitve in stresorje, ki jih prinaša življenje, zato si le privoščimo sprehod v naravi in hodimo v skladu s svojo kondicijo.

Medobčinska uprava Istre

Foto: Pixabay