Po koprskih ulicah se je v soboto razlegal nagajiv otroški smeh. Koprska občina in društvo Prvi korak v sodelovanju s partnerji pod okriljem projekta Koper – zdravo mesto sta pred okoli 2500 obiskovalci in 500 nastopajočimi otroci pripravili že tradicionalno prireditev Dan zdravja in Street Energy Week. Obiskovalce na prireditvi je nagovorila tudi podžupanja Olga Franca, ki je predstavila temeljna načela projekta Koper zdravo mesto.

 Namen prireditve je promocija zdravega načina življena in spodbujanje posameznika k aktivni in odgovorni vlogi pri zagotavljanju ter ohranjanju lastnega zdravja. Posebno pozornost smo tokrat namenili trajnostni mobilnosti ter pomenu zdrave prehrane in gibanja. V skopu prireditve bodo prvič predstavili tudi projekt Dojenju prijazno mesto.

Na prizorišču v Kopru je bilo zelo živahno, saj je otroke obiskala Pika Nogavička, ki se je do Taverne pripeljala s Kurjerco in poudarila pomen trajnostne mobilnosti. S svojim igrivim značajem in razigranim gusarjem sta do ušes nasmejala otroke in tudi starše. Poleg nje pa so za bogat kulturni program poskrbele številne obalne plesne šole s svojimi izvrstnimi nastopi. Preko poučnih interaktivnih delavnic, ki so bile za vse udeležence brezplačne, pa so otroci odkrivali zaklad in pridobivali nova znanja. Društva in ostale organizacije so nudile obiskovalcem brezplačna testiranja in strokovna svetovanja na temo preventive.

Pester program prireditve ni bil namenjen samo otrokom, ampak tudi ostalim obiskovalcem, saj so v sodelovanju s strokovnim medicinskim osebjem potekala brezplačna dermatološka testiranja, meritve telesne pripravljenosti, krvnega tlaka, sladkorja v krvi ipd. V sklopu projekta je bil predstavljen tudi presejalni programi SVIT, Europa donna pa je poudarila pomen preventivnega samopregledovanja dojk pri zgodnjem odkrivanju raka.

Mestna občina Koper in Društvo Prvi korak si v sklopu projekta Koper zdravo mesto prizadevata širiti načela trajnostnega razvoja, zato so v projekt vpeljali naslednja načela trajnostnega razvoja. Več o samem projektu na povezavi.

Projekt je sofinanciran v okviru Programa sodelovanja INTERREG V-A Italija-Slovenija 2014-2020 iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj.