Krajevna skupnost Bertoki in Društvo Drugi dom Istre vabita v petek, 21. aprila, ob 11.30 uri na javno igrišče Mediteranskega vrta v Bertokih, kjer bo slavnostno predana namenu, prva gugalnica na podeželju za osebe na invalidskem vozičku.

Člani društva Drugi dom Istra so v poletju 2021 v sodelovanju z nekaterimi društvi Mestne Občine Koper in predstavnikom Geodetskega inštituta Slovenije neposredno na terenu preverjali, v kolikšni meri javne površine v mestu in na podeželju sledijo določilom konvencije Združenih narodov o pravicah invalidov. Ocenili so dostopnosti do javnih površin, tudi otroških igrišč in drugih površin za rekreacijo, možnost dostopa do morja in javnih ustanov. Društvo Drugi dom Istra sodeluje v Svetu za invalide MOK in je v juniju 2022 sodelovalo, ko je MOK  na kopališču v Žusterni pri Kopru postavilo prvo dvigalo za spust v morje in uredila kotiček  za gibalno ovirane na plaži.

Enega od pomembnih ciljev in izzivov v smeri izboljšanja kakovosti življenja gibalno oviranim osebam je Društvo drugi dom Istra doseglo z nakupom gugalnice na podeželju. V projekt je društvo preko številnih donacij vložilo 12.000 evrov, Krajevna skupnost Bertoki pa je za ureditev tal, nakup sistema za zaklepanje, ALU opozorilno tablo in montažo gugalnice  prispevala  7.218,50 evrov.

Krajevna skupnost Bertoki je na parkirišču pred igriščem poskrbela tudi za zarisano parkirno mesto za invalide.

Foto: MOK, Krajevna skupnost Bertoki