Medobčinsko Društvo slepih in slabovidnih Koper je konec minulega tedna obeležilo teden slepih s koncertom vokalno instrumentalne skupine MDSS Koper, ki združuje ljubitelje zborovske glasbe. Slovesnosti in koncerta se je udeležila koordinatorka Sveta za invalide Mestne občine Koper, Olga Franca.

Prvi teden v juniju je že tradicionalno namenjen ozaveščanju videčih o potrebah in prilagoditvah, pa tudi o težavah, s katerimi se srečujejo slepi in slabovidni v vsakdanjih situacijah. Slepota in slabovidnost sta ena najtežjih oblik invalidnosti, saj človeku odvzameta kar 85 odstotkov zaznavanja vseh informacij, možnost dostopa do širšega in ožjega okolja ter posledično vpliva na izjemno širok spekter področij človekovega življenja.

Tako imajo slepi in slabovidni kot samostojna skupina invalidov specifično telesno okvaro, ki se prikazuje v eni najtežjih oblik invalidnosti. Obenem pa imajo prednost v tem, da so primorani bolje razviti zaznavanje z ostalimi čutili, med drugimi tudi s sluhom. Le-ta bistveno pripomore h kvaliteti življenja slepih in slabovidnih, še bolj kot pri ostalih invalidih ali polno čutečih članih družbe. Bistveno je torej, da ob primanjkljaju ali izgubi vida slepi in slabovidni ohranjajo polnejše uživanje življenja, med drugim tudi s petjem, so zapisali v poslanici Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije.

Na petkovem koncertu je nastopila klapa San Lorenzo z venčkom dalmatinskih pesmi, zvezda večera pa je bila nedvomno članica MDSS Zala Hreščak s kitaristoma Klemnom in Rokom, ki je zapela Ne bodi kot drugi (Ditka, Feri Lainšček) in En poljub Jana Plestenjaka. V sklopu večera je o svojem delu in svetovnih uspehih z razstavami navzoče nagovoril tudi slikar Vojko Gašperut, ki riše z usti. Gašperut je ob tej priložnosti narisal vrtnice in sliko podaril MDSS.

Foto: Koper zdravo mesto