Bliža se 25. marec, letošnji dan sajenja medovitih rastlin. Čebelarska zveza Slovenije je lani pristopila k projektu sajenja teh za čebele in druge opraševalce pomembnih rastlin ter s pomočjo podpornikov projekta po Sloveniji posadila več kot 200.000 medovitih rastlin. Aktivno vlogo v tej zgodbi je odigrala tudi Mestna občina Koper, ki je na več površinah po občini zasadila medovite rastline, s tem pa ustvarila dragocen življenjski prostor za čmrlje, čebele in metulje.

Mestna občina Koper je lani dan vseslovenske akcije sajenja medovitih rastlin obeležila z zasaditvijo lipe in drugih dreves, grmovnic ter trajnic v spominskem parku Osnovne šole Antona Ukmarja na Markovcu. V naslednjih mesecih je nadaljevala z izpolnjevanjem podpisanega pisma o nameri, s katerim se je skupaj z Marjetico Koper in Obalnim čebelarskim društvom Koper zavezala k skrbi za ohranjanje čistega in zdravega okolja, ter na različnih površinah po občini zasadila večje število medovitih rastlin.

Medovite rastline so tako dragocen življenjski prostor za čebele in druge opraševalce ustvarile na dveh površinah pred stavbo ACK ob Kardeljevi ploščadi, ob uvozu na osrednje parkirišče za mestno tržnico, na krožiščih na Tomšičevi ulici in pri Mandraču, na razgledni ploščadi Za gradom ter med voznimi pasovi na Ferrarski ulici. Novih zasaditev sivke so bile deležne gredice v mestnem parku ob Semedelski promenadi, kar 300 medovitih rastlin pa krasi brežino ob novi občinski javni cesti na Škofijah. Številne medovite rastline, med katerimi sadno drevje, zelišča in grmovnice ter dišavnice, so svoje mesto našle tudi v okolici nove osnovne šole na Škofijah.

Mestna občina Koper se zaveda, da je vsako pozitivno delo, ki ga opravimo v skupnem prostoru, naložba v prihodnost.

Foto: MOK