Med 23. in 29. januarjem poteka 17. evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu. Rak materničnega vratu je namreč med raki izjema, saj o njem vemo dovolj, da lahko preprečimo skoraj vsak nov primer te bolezni.

Če je dekle cepljeno proti HPV in se po 20. letu starosti redno udeležuje presejalnih pregledov, je verjetnost, da bo zbolela za tem rakom, izjemno majhna. V Sloveniji imamo organizirani populacijski presejalni program za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu (DP ZORA) že od leta 2003.

Poleg medijske kampanje in širšega osveščanja o raku materničnega vratu in preventivnemu programu, Državni program ZORA vsako leto podrobnejše podatke o pregledanosti poda tudi občinam.

V ZORI si želijo, da bi pregledanost presegla ciljnih 70 odstkotov v vseh slovenskih občinah. V Mestni občini Koper je bila triletna pregledanost 30. junija 2022 kar 70,9-odstotna, kar je nad ciljno vrednostjo in pod slovenskim povprečjem.

Med 212 slovenskimi občinami je to 116. največja pregledanost. Lansko leto je bila pregledanost v naši občini 70,9-odstotna, kar pomeni 127. največjo pregledanost med vsemi občinami.

Več informacij ob 17. evropskem tednu preprečevanja raka na materičnem vratu je dostopnih na povezavi.

Foto: Zora