V soboto, 6. aprila, so se tudi prostovoljci Osnovne šole Dekani pridružili vseslovenski prostovoljski akciji Dan za spremembe, ki je potekala pod okriljem Slovenske filantropije s sloganom Najbolj zlata je prostovoljska lopata. Odločili so se, da bodo tudi letos urejali površine v okolici šole.

Na delovni akciji so sodelovale štiri učiteljice, študentka, hišnik in osem učencev prostovoljcev. Vsi udeleženi v prostovoljski akciji so začeli z urejanjem površine pred vhodom v šolo. Fantje so počistili tlakovane površine z različnimi pripomočki, še posebej so se razveselili puhalnika za listje, s katerim so lahko temeljito odpihnili iglice in drobne kamenčke. Dekleta so medtem urejala kamnita korita in posadila rožice, ki jih je šoli podarilo podjetje Marjetica Koper d.o.o.

Ob številnem delu v okolici šole so devetošolci z brusnim papirjem zbrusili zunanje klopi, jih očistili in premazali z zaščito ter jih tako pripravili na barvanje. Ostali učenci so uredili travnate površine za šolo. V bližini čebelnjaka so zasadili rožmarin in uredili zeliščne lonce, tako da so odstranili plevel, dodali zemljo in posadili nova zelišča. Pripravili so tudi semenske kroglice iz humusa in suhe gline, v katere so vstavili sončnična semena, ki jih je podarila Čebelarska zveza Slovenije. Tako bo tudi v prihodnje v okolici šole poskrbljeno za čebele in druge opraševalce.

Na koncu so učenci prejeli zahvalo za opravljeno delo in zasluženo nagrado – pravo Istrsko malico, ki jo je pripravil skrivni učitelj.

Foto: OŠ Dekani