Pokrajinski muzej Koper bo mednarodni dan muzejev letos obeležil v četrtek, 18. maja, s prav posebnim dogodkom, saj bo na treh različnih lokacijah vzpostavil tri Demenci prijazne točke.

Letošnji mednarodni dan muzejev se osredotoča na trajnostni razvoj muzejev in dobro počutje v teh kulturnih ustanovah, na temo muzejev, trajnostnega razvoja in dobrega počutja.

Muzeji na mnoge načine prispevajo k doseganju ciljev trajnostnega razvoja, od podpore podnebnim ukrepom, spodbujanja vključevanja do boja proti socialni izolaciji in izboljšanju duševnega zdravja. Slednje se nanaša na globalno zdravje in dobro počutje, zagotavljanje zdravega življenja in spodbujanje dobrega počutja v vseh starostnih obdobjih. To je tudi osrednja vsebina Pokrajinskega muzeja Koper ob mednarodnem dnevu muzejev, ko bodo z društvom Spominčica – Alzheimer Slovenija – Slovensko združenje za pomoč pri demenci vzpostavili Demenci prijazno točko na treh lokacijah: v palači Belgramoni Tacco in dveh dislociranih enotah – Etnološki zbirki in na Gradu Prem.

Vzpostavitev Demenci prijazne točke sovpada tudi z novim muzejskim programom Muzej za spomin, prilagojenem zmožnostim oseb z zmanjšano kognitivno sposobnostjo in demenco.

Foto: MOK