Program Svit je državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki, ki v Sloveniji deluje že 15 let. K sodelovanju v programu so na vsake dve leti povabljene osebe stare od 50 do 74 let, ki imajo urejeno osnovno zdravstveno zavarovanje.

Za raka na debelem črevesu in danki je značilno, da se večinoma razvije iz predrakavih sprememb, ki jih imenujemo polipi. Polipi in druge patološke spremembe v črevesu povzročajo krvavitve, ki jih s prostim očesom ne moremo zaznati in jih lahko ugotovimo le s podrobnimi laboratorijskimi analizami blata, ki jih omogoča sodelovanje v Programu Svit.

Sodelovanje v Programu Svit je preprosto, saj večino korakov opravite kar od doma. Izpolnjeno »Izjavo o prostovoljnem sodelovanju« vrnete v Program Svit po pošti. Na podlagi podpisane izjave pa prejmete komplet dveh testerjev za odvzem vzorcev blata s priloženimi navodili. Pomembno je, da kuverto s testerji oddate v poštni poslovalnici in ne v poštni nabiralnik, saj se zaradi vremenskih vplivov vzorci lahko poškodujejo. V laboratoriju Programa Svit bodo nato opravljene natančne analize vaših vzorcev blata. Osebe z negativnim izvidom, kjer niso bile najdene sledi krvi v blatu, bodo v program ponovno povabljene čez dve leti. Osebe s pozitivnim izvidom, pa bodo povabljene k svojemu osebnemu izbranemu zdravniku, s katerim se bodo dogovorile o nadaljnjih postopkih obravnave.

Pomen odzivnosti

Ker se rak na debelem črevesu in danki daljše obdobje razvija brez očitnih zdravstvenih znakov je ključno, da se tudi osebe, ki so navidezno zdrave in ki spadajo v starostno skupino v kateri je ta rak najpogostejši, odzovejo v preventivni program. Ko se pojavijo resne zdravstvene težave, je morda bolezen že toliko napredovala, da je za učinkovito zdravljenje lahko že prepozno.

V program se bolje odzivajo ženske

V letu 2023 se je v Mestni občini Koper na vabilo v Program Svit odzvalo 61,90 % povabljenih oseb. V program se veliko bolje odzivajo ženske, saj se je programa udeležilo 68,24 % povabljenih žensk in le 55,18 % povabljenih moških.

Če ste prejeli vabilo v Program Svit in se nanj še niste odzvali vas ponovno vabimo, da to storite čim prej. Program Svit vam lahko reši življenje!

Dodatne informacije o Programu Svit in vključevanju vanj lahko dobite:

– pri svojem osebnem izbranem zdravniku oz v Ambulanti družinske medicine,

– v Klicnem centru na številki 01 620 45 21 (od ponedeljka do petka med 9. in 14. uro) in elektronski pošti svit@nijz.si ali

– na spletni strani www.program-svit.si.

Svitovo podporo nudi tudi Zdravstveno vzgojni center ZD Koper, kjer se lahko dogovorite za individualni posvet. Dosegljivi so od ponedeljka do petka med 8. in 12. uro na telefonskih številkah 031 822 211, 070 690 644 in 031 693 101. Za termin se lahko dogovorite tudi preko elektronskega naslova zdravstvena.vzgoja@zd-koper.si.

Vir prispevka: ZVC ZD Koper, NIJZ OE Koper