Zlata mreža in Zavarovalnica Triglav ob dnevu žensk z akcijo, ki se poklanja prostovoljnim voznicam, ozavešča o pomenu prostovoljstva in ohranjanja vozniške kondicije v zrelih letih pri ženskah. Ena takih je tudi prostoferka Milena Stepan iz Mestne občine Koper, ki je mnenja, da je prostoferstvo eden od treningov srca.

Ob dnevu žensk so zasnovali serijo video vsebin, s katerimi si želijo pokloniti prostovoljkam, še posebno prostovoljnim voznicam – prostoferkam. Podali so se po Sloveniji in obiskali 7 občin, kjer opravljajo brezplačne prevoze za starejše tudi prostoferke. Te so v videu iskreno zaupale svoje izkušnje, pa tudi svoj pogled na svet. Video si lahko ogledate na povezavi.

Statistika prostovoljstva v Sloveniji kaže, da med spoloma ni pomembnih razlik glede vključenosti v prostovoljstvo ali razlik glede na področja, na katerih so moški in ženske najbolj aktivni, vendar v Zlati mreži, kjer vodijo projekt PROSTOFER, opažajo, da je med vsemi našimi prostovoljnimi vozniki, ki jih je več kot tisoč, le 305 prostoferk, natančneje le 27 %. Njihova povprečna starost je 60 let, najstarejša prostoferka je stara 81 let, najmlajša pa 21 let. Največ trenutno aktivnih prostoferk je v Občini Bled, in sicer 10 od skupno 21 vseh voznikov in voznic, torej slabih 48 %, medtem ko v kar nekaj občinah ni prav nobene prostoferke.

V zrelih letih bi morali voziti več, ne manj

Izkušnje iz osvežitvenih voženj za starejše, akcije, v kateri Zavarovalnica Triglav in AMZS starejšim voznikom nudita brezplačne osvežitvene vožnje, kažejo, da ženske v zrelih letih vozijo manj kot moški. Za ohranjanje dobre vozniške kondicije bi morali vozniki opraviti vsaj 4000 prevoženih kilometrov letno, kar pa ženske redkeje dosežejo. Razlog je pogosto ta, da vožnjo edinega avtomobila v družini prevzame moški. Zato so prostoferke hkrati vzor odlične prakse ohranjanja vozniške kondicije v zrelih letih.

Prostovoljstvo je hrana za dušo in trening srca

»Prostoferstvo mi zagotovo več da, kot vzame. To je hrana za dušo. Vsak trenutek življenja mi je dragocen in ga želim izkoristiti tudi tako, da pomagam drugim. Zavedam se, da bo kmalu prišel čas, ko ne samo da ne bom mogla več pomagati, ampak bom tudi sama potrebovala pomoč drugih,«  je razlog, zakaj postati prostoferka, povzela Milena Stepan iz Kopra in dodala, da je Prostoferstvo eden od treningov srca. Video si lahko ogledate na povezavi.

Kako postati prostoferka?

Brezplačni prevozi PROSTOFER so na voljo uporabnikom v 104 občinah po Sloveniji, zato se za vključitev v mrežo prostovoljcev vsi vozniki in voznice lahko obrnejo na občino, v kateri živijo in je vključena v ta projekt, ali pa izpolnijo prijavnico na spletni strani www.prostofer.si.

Foto: Zlata mreža, Foto: MMC RTV SLO/Miha Merljak