Slovenska filantropija je v sodelovanju z Mestno občino Koper organizirala posvet na temo Naravni viri zaščite duševnega zdravja otrok ter pomoči otrokom in mladostnikom v stiskah. V prostorih Središča Rotunda so se včeraj zbrali tako strokovni delavci, kot tisti, ki se z otroki in mladostniki ukvarjajo kot prostovoljci. Udeležence posveta je pozdravil tudi predstavnik Mestne občine Koper Timotej Pirjevec, vodja Urada za družbene dejavnosti.

Prostovoljsko delo kot vir pomoči otrokom in mladostnikom je danes strokovno utemeljeno in predstavlja dejavnik zaščite duševnega zdravja mladih prostovoljcev. Deluje lahko kot preventivni dejavnik, v socialno okolje pa vnaša solidarnostne pristope pomoči in podpore.

»Pri zaščiti duševnega zdravja otrok in mladih obstaja pomembno področje, kjer se delo strokovnjaka in prostovoljca prekrivata. To je odnos,« je dejala predsednica Slovenske filantropije Anica Mikuž Kos.

Za osebe s težavami ali motnjami v duševnem zdravju sta strokovna pomoč in strokovna oskrba eden od virov pomoči, s katerimi posameznik pridobiva možnosti za uspešno okrevanje. Še večji spekter pomoči pa zanj predstavljajo njegovo socialno okolje in naravni viri zaščite duševnega zdravja otrok, ki se danes vse bolj uveljavljajo – zlasti pri nudenju pomoči otrokom in mladostnikom.

Na posvetu so spregovorili o pomenu aktivacije naravnih virov zaščite duševnega zdravja ter pomoči otrokom in mladostnikom. Poleg predstavitve teoretičnih izhodišč so bili na posvetu predstavljeni tudi primeri dobrih praks.

Foto: Prostovoljska pisarna Koper