V Združenju Europa Donna Slovenija že tradicionalno obeležujejo rožnati oktober, mednarodni mesec osveščanja o raku dojk, in slovensko javnost osveščajo o pomenu zdravega načina življenju in zgodnjega odkrivanja.

Rak dojk je eden najpogostejših rakov pri ženskah, za njim pa lahko zbolijo tudi moški. V Sloveniji vsako leto za rakom dojk zboli več kot 1.500 oseb. Rak dojk je dobro ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj, umrljivost se počasi zmanjšuje, predvsem na račun zgodnjega odkrivanja ter vsakemu posamezniku prilagojenega zdravljenja.

V združenju z vsakoletno kampanjo osveščajo o pomenu zdravega načina življenja, zgodnjega odkrivanja in možnostih zdravljenja. Z zdravim življenjskim slogom, ki vključuje uravnoteženo prehrano, redno telesno dejavnost, ohranjanje zdrave telesne mase, izogibanje kajenju in omejevanje uživanja alkohola, lahko zmanjšamo tveganje za nastanek raka dojk ali ga vsaj zamaknemo na kasnejši čas.

Rožnata drevesa po Sloveniji

V želji, da opozorijo na pomen zdravja v lokalnem okolju, so v letošnje aktivnosti v rožnatem oktobru v združenju vključili tudi donacijo “rožnatih dreves” slovenskim občinam. Poleti so vse slovenske občine pozvali, da se pridružijo in postanejo partner v osveščanju o raku dojk. Številnim slovenskim občinam, med njimi tudi Mestni občini Koper, so podarili “rožnato drevo”, ki bo ob posaditvi le tega v mesecu oktobru, občanke in občane tudi v naslednjih letih opozarjalo na pomen skrbi za svoje zdravje, zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja raka.

Več informacij ob mednarodnem mesecu osveščanja o raku dojk na povezavi.

Foto: MOK, Združenje Europa Donna Slovenija