Učenci Osnovne šole Šmarje pri Kopru so ob obeležitvi svetovnega dne bele palice, 15. oktobra, gostili Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Koper, kjer so jim člani prikazali realno življenje oseb s posebnimi potrebami.

V akcijskem načrtu za izboljševanje in uresničevanje enakih možnosti invalidov v Mestni občini Koper za obdobje 2023–2027 se je Svet za invalide Mestne občine Koper zavzel, da bo vsako leto izvedel predstavitev enega od invalidskih društev šolarjem v naši občini.

Učenci so z zanimanjem prisluhnili, kako slepa oseba prebere zapis v brailovi pisavi, naj bo to v časopisu ali knjigi, ter se iz prve roke seznanili s tem, kako se slepa oseba šola, kako gre sama v trgovino, nakupuje in plača na blagajni brez pomoči tretje osebe. Pri tem si pomagajo s pametnim telefonom, ki s kamero prebere in zapis pretvori v govor.

Ob spoznavanju prikaza različnih iger, ki so prilagojene za slepe in slabovidne, so se učenci lahko preizkusili v hoji z belo palico in dobili zapis svojega imena v brailovi pisavi. Najbolj presenečeni pa so bili nad tem, da slepi in slabovidni igrajo nogomet, se merijo v lokostrelstvu in drugih športih, seveda s prilagojeno opremo in posebnimi pravili.

Ob zaključku predstavitve Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Koper se je pomočnica ravnatelja Nataša Lovrečič Dujmovič zahvalila sodelujočim, predsednik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Safet Baltič pa je ob tej priložnosti izročil knjigo Od točkopisa do e bralca z željo, da bo obogatila šolsko knjižnico. Koordinatorka Sveta za invalide MOK Olga Franca pa je poudarila, da je skupnost dolžna biti do invalidov prijazna in jim nesebično pomagati pri premagovanju vsakodnevnih ovir, s katerimi se srečujejo v lokalnem okolju.

Foto. KZM