Center dnevnih aktivnosti za starejše občane Koper (CDA) je v sodelovanju z licencirano učiteljico plavanja Nikolino Jeretič v juliju izvedel brezplačni tečaj varnega plavanja za starejše, ki je potekal v Obmorskem parku Žusterna.

Deseturnega tečaja, ki je potekal dvakrat tedensko po eno uro, se je udeležilo osem udeležencev. Vsi so napredovali v lastnem ritmu in odvisno od predhodnih osebnih izkušenj in znanja. Tečaj je izpolnil njihova pričakovanja do te mere, da si prav vsi želijo nadaljevanja aktivnosti jeseni v notranjem bazenu Bonifika.

Varno plavanje vključuje plavanje s potapljanjem glave in izdihovanjem v vodo. Vsi udeleženci so ozavestili pomen varnega plavanja in ga prek izvedbe različnih vaj osvojili skladno s svojimi trenutnimi zmožnostmi. »Plavanje je aktivnost pri kateri se ne moremo opazovati, zato je tu učitelj, ki najprej pravilno demonstrira posamezno vajo in potem opazuje ter korigira vadeče. Na podlagi lastnih opažanj sem več kot zadovoljna z napredkom slehernega posameznika. Dogovorili smo se, da se vsak primerja sam s seboj in spremlja svoj napredek. To edino šteje, tako v plavanju, kot tudi v življenju nasploh,« poudarja Nikolina Jeretič, vodja tečaja.

Svojo izkušnjo s tečaja je podelila Daša Janežič, ki se je na tečaj prijavila zaradi težav s potapljanjem glave in izdihovanjem v vodo.  »Moram reči, da sem to že dokaj dobro usvojila, bo pa seveda treba še delati na temu,« z veseljem poudari svoj napredek in doda: »Naučili smo se tudi drugih veščin, ki ob nepredvidenemu dogodku ali padcu v vodo zagotavljajo varnost: »vstajanje« v vodi,  izdihovanje v vodo, lebdenje na vodi, drsenje v prsnem položaju, obračanje iz prsnega v hrbtni položaj in obratno, bočno plavanje itn. To so vse take vaje, ki ti potem pomagajo pri plavanju oziroma pri varnosti v vodi. Tako, da te ne zajame panika, da se lahko umiriš in poiščeš varno rešitev«. 

Udeleženci tečaja so poleg novih znanj in veščin pridobili tudi nova poznanstva. »Pri načrtovanju vsakokratne aktivnosti za naše člane nam je v ospredju njihovo počutje in kvalitetno preživljanje skupnega časa. Tečaj plavanja je resnično ena takšna nova pridobitev, ki smo je zelo veseli in je nameravamo ohraniti tudi v prihodnje. Na nas se je obrnilo še nekaj posameznikov, ki se niso uspeli pravočasno prijaviti na poletni tečaj in že nestrpno čakajo na jesensko izvedbo«, izpostavlja Helena Videtič, strokovna vodja CDA.

Julijski brezplačni tečaj je bil namenjen tudi preverjanju interesa in potrebe po tovrstni aktivnosti v naši občini. Glede na dobre odzive tečajnikov in drugih zainteresiranih, ki so se obrnili na CDA, lahko sklenemo, da je nadaljevanje tovrstne aktivnosti smiselno in zaželeno. Za več informacij lahko kontaktirate CDA prek telefona na 05 99 02 845 in 040 205 678 ali elektronske pošte info@cda-koper.si.

Foto: CDA