Društvo Drugi dom Istra se je tudi letos odzvalo povabilu društva Downov sindrom Slovenija za obeležitev svetovnega dneva Downovega sindroma, ki poteka danes, 21. marca, z namenom ozaveščanja javnosti o pomenu vključevanja drugačnih v družbo. Osrednji dogodek je potekal v Taverni, kjer je udeležence pozdravil tudi podžupan Mestne občine Koper Mario Steffè.

Letošnji svetovni dan Downovega sindroma je Mednarodna nevladna organizacija EDSA opredelila z geslom Konec stereotipom, s katerim poziva vse ljudi in vse organizacije po svetu, da naj pri svojem delovanju aktivno vključujejo osebe z Downowim sindromom in naj ne delajo ter odločajo namesto njih. Dan so širom Slovenije, tudi v Mestni občini Koper, obeležili z različnimi dogodki.

V Kopru je osrednji dogodek potekal v Taverni, kjer sta udeležence pred sprehodom z modrimi baloni po mestnih ulicah, pozdravila tudi podžupan Mestne občine Koper Mario Steffè in predsednice Društva Drugi dom Istra Gabrijela Valenčič. Na stojnicah so bila na voljo tudi informativna gradiva, posebne nogavičke in izdelki sodelujočih. Dogodek se je zaključil s kulturnim programom učencev Centra za usposabljanje Elvira Vatovec Strunjan.

Društvo Drugi dom Istra je k sodelovanju ob današnjem dnevu povabilo tudi vrtce, da v svojih okoljih obeležijo ta dan s pohodi z modrimi baloni in krajšim kulturnim programom, ter šole, da s pogovori in tematskimi delavnicami učencem predstavijo pomen vključujoče družbe ter spoštovanja enakih pravic za vse. K obeležitvi so pristopile tudi številne koprske trgovine, ki so svoje izložbe v starem delu mestnega jedra okrasile z modrimi baloni.

Foto: MOK