Tudi letos bo med 16. in 22. septembrom potekal Evropski teden mobilnosti (ETM). Najbolj razširjeni kampanji na področju trajnostne mobilnosti na svetu, katere cilj je spodbujanje javnosti k uporabi alternativnih, predvsem javnih oblik prevoza, se že vrsto let pridružuje tudi Mestna občina Koper. Ta je znova pripravila pester nabor aktivnosti za ozaveščanje in spodbujanje javnosti k uporabi trajnostnih oblik prometa.

Nedavne ujme in posledice podnebnih sprememb po vsem svetu nas vse bolj opozarjajo na to, kako pomembno za zagotavljanje kakovostnega življenjskega okolja je ohranjanje narave. Med največjimi onesnaževalci je promet, zato ETM naslavlja prav vprašanje trajnostne mobilnosti.

Otvoritveni in hkrati osrednji dogodek ETM za splošno javnost v koprski občini bo v soboto, 16. septembra, in sicer Festival trajnostne mobilnosti, na katerem bodo sodelovale številne javne ustanove. Festival bo poleg predstavitve društev s področja varovanja okolja in zdravja gostil še številne poligone, odrske nastope, gledališko predstavo in brezplačen Tek s tatijem, v okviru katerega se bodo očetje s svojimi otroki podali na tek vzdolž Pristaniške ulice.

Aktivnosti se bodo nadaljevale vse do vključno 22. septembra, ko se bo Ukmarjev trg iz parkirišča spremenil v park ter v sklopu Park(irnega) dne gostil skupine otrok iz koprskih vrtcev in osnovnih šol. Mladi bodo izvedeli vse o Kurjercah, ločevanju odpadkov, pomenu varovanja morja in se dodobra razgibali v sklopu gibalnih delavnic. Prav tako bo Evropski teden mobilnosti v Kopru razvajal s Kolesarskim zajtrkom na poti v službo na Pristaniški ulici, Center dnevnih aktivnosti pa bo gostil kuharsko in gibalno delavnico. Pobudi se pridružuje Regionalni razvojni center Koper s projektom Dan za kolesarstvo, v sklopu katerega bo potekalo predavanje o trajnostni mobilnosti v Istri, in s predstavitvijo Regijskega centra mobilnosti Istra Brkini Kras v Taverni.

V času Evropskega tedna mobilnosti bo živahno tudi na nekaterih šolah, ki se pridružujejo projektu Pešbus. S Pešbusom se učenci v šolo odpravijo peš v organizirani skupini, po stalnem urniku, varnih poteh in v spremstvu starejših. Kampanji ETM se bodo pridružili tudi nekateri vrtci. Z izvedbo igre Beli zajček bodo spodbudili otroke in njihove starše k uporabi trajnostnih prihodov v vrtec.

Evropski teden mobilnosti je že tradicionalno tudi teden brezplačnega mestnega in primestnega avtobusnega prevoza v Mestni občini Koper. Gre za odlično priložnost, da čim več občanov, ki avtobusnih prevozov sicer ne uporabljajo, tudi sami preizkusijo, kako priročen, hiter in udoben je mestni avtobus.

Informacije o vseh aktivnostih in programu Evropskega tedna mobilnosti so dostopne na tej spletni povezavi.

Aktivnosti ETM se izvajajo v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE in jih sofinancira Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo.

Foto: ETM, MOK