Evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu, ki ga letos obeležujemo že osemnajstič, je priložnost za pregled podatkov in letošnji so obetavni. Za odpravo raka na materničnem vratu že dosegamo dva od treh ciljev, v zadnjih treh letih je bila v programu Zora dosežena največja pregledanost žensk doslej, Svetovna zdravstvena organizacija pa je program ZORA prepoznala kot dobro prakso.

V Sloveniji že od leta 2015 izvajajo državni program obvladovanja raja, ki povezuje vse deležnike s ciljem zmanjšati breme raka v Sloveniji. Preprečevanje bolezni in zgodnje odkrivanje sta pomembna stebra tega programa. Zaradi odličnega dela vseh, ki sodelujejo v programu ZORA in zaradi zaupanja žensk, ki se na preglede odzivajo, smo dosegli odlične rezultate in smo na poti odprave raka na materničnem vratu.

Več informacij o državnem programu obvladovanju raka na povezavi.

Ministrstvo za zdravje podpira in zagotavlja pogoje za izvajanje vseh aktivnosti, ki vodijo k odpravi raka na materničnem vratu. Vabijo vse ženske, da se odzivajo na presejalne preglede, deklice in dečke in njihove starše pa k odločitvi za cepljenje proti HPV, ki je dokazano učinkovita zaščita pred okužbo s HPV in njenimi posledicami. Cepljenje preprečuje raka na materničnem vratu in tudi druge rake spolovil in danke, raka ustnega dela žrela in genitalne bradavice.

V zadnjih treh letih je bila dosežena največja pregledanost žensk doslej

Organizirano populacijsko odkrivanje in zdravljenje predrakavih in zgodnjih rakavih sprememb materničnega vratu v programu ZORA izvajamo v Sloveniji že 20 let. Zbolevnost se je v vseh teh letih več kot prepolovila in Slovenija in rešena so bila števila življenja. Zadnja triletna pregledanost v ciljni skupini od 20 do 64 let je 74,4 odstotka, kar je največja pregledanost do sedaj. Prvič, od vzpostavitve programa ZORA, je pregledanost presegla 70 odstotkov vseh slovenskih regijah.

Svetovna zdravstvena organizacija je program ZORA prepoznala kot dobro prakso 

Svetovna zdravstvena organizacija je Slovenijo na podlagi dobrih rezultatov programa ZORA  prepoznala kot državo, ki lahko med prvimi v Evropi doseže odpravo raka materničnega vratu. O programu ZORA je Svetovna zdravstvena organizacija posnela dokumentarni film, saj ga je prepoznala kot dobro prakso umestitve kompleksnega sistema, kot je organiziran, populacijski presejalni program v obstoječ zdravstven sistem na način, da mu ženske zaupajo ter da je kakovost vseh storitev v presejanju, diagnostiki, zdravljenju in spremljanju po zdravljenju predrakavih in rakavih sprememb nadzorovana in dobra.

Vir: Vlada RS