V zasebnem koprskem Zavodu Modri december so ob letošnjem svetovnem dnevu zavedanja o avtizmu, ki ga obeležujemo 2. aprila, pripravili številne aktivnosti. Z njimi so dosegli, da je javnost spoznala avtizem in je zavedanje o avtizmu doseglo mnoge posameznike. 

S svojim delovanjem in aktivnostmi v koprskem zavodu večkrat letno spomnijo, da je posluh in sprejemanje oseb z avtizmom ključnega pomena. Mednarodni dan o tej »nevidni motnji« pa postavlja področje spoštovanja pravic oseb na avtističnem spektru v središče pozornosti in je priložnost za ozaveščanje.

Ob letošnji obeležitvi dneva so v zavodu s pomočjo vseh prostovoljcev postavili stojnico v središču mesta Koper. S prisotnostjo na terenu so na stojnici mimoidočim omogočili pogovor na tematiko avtizma in delili letake, predvsem pa prodajali modre obeske za ključe v obliki koščka sestavljanke in okusne dobrodelne piškotke, ki so jih spekli skupaj s prostovoljci ter uporabniki, s strokovno pomočjo Anje Tepeš iz butične izdelovalnice sladic Anja Cakes»Čudovit dan. Rumeno-modri keksi, sonce in modro nebo. Hvala vsem prostovoljcem in predvsem obiskovalcem za podporo,« je ob zaključku povedala direktorica zavoda Patricija Lovišček.

Vrhunec letošnjega dogajanja pa je predstavljala projekcija filma Zdravnik, detektiv in gospodična, ki so jo pripravili v Centru mladih Koper. Po ogledu filma je sledil pogovor. »Gostje iz Društva ASPI so bili odlični sogovorniki. Jan Hlade, predsednik društva in tudi oseba z avtizmom, nam je iz svoje lastne izkušnje pripovedoval o svojih doživljanjih, čustvovanjih ter razumevanjih našega nevrotipičnega sveta. Iz tega pogovora in tudi filma smo se veliko naučili ter izvedeli o avtizmu,« je povedala Loviščkova, ki je večer tudi povezovala.

V sklopu aktivnosti so tudi letos prodali številne promocijske zadeve in zbrali sredstva, s katerimi bodo v prihodnje lažje izvajali aktivnosti za pomoč mladostnikom in odraslim z avtizmom.

Več informacij o delovanju Zavoda Modri december najdete na povezavi.

Foto: Zavod Modri december