Ob svetovnem dnevu zavedanja o avtizmu, ki ga na letni ravni obeležujemo 2. aprila, Zavod Modri december vabi, da jih obiščete na Pristaniški ulici v soboto, 30. marca, in v torek, 2. aprila. Na stojnici nasproti koprske tržnice bodo vsem občankam in občanom na voljo za vse informacije in pogovor o avtizmu.

18. decembra 2007 je Generalna skupščina sprejela resolucijo, ki razglaša 2. april za svetovni dan zavedanja o avtizmu. Resolucija spodbuja države članice, naj med svojim prebivalstvom povečajo zavedanje o avtizmu in s tem pripomorejo k zgodnji diagnozi avtizma ter čimprejšnjemu posredovanju.

Avtizem je najhitreje rastoča vseživljenjska razvojna nevrološka motnja, ki prizadene možgane pri procesiranju informacij. Prizadene več kot odstotek populacije, zaskrbljujoč podatek pa je, da se je  pogostost avtizma v zadnjih dveh desetletjih povečala za več kot desetkrat. Nekatere osebe z motnjo avtističnega spektra lahko živijo relativno normalno življenje, nekatere pa potrebujejo vseživljenjsko strokovno pomoč, saj so avtizmu pogosto pridružena različna druga stanja ali bolezni.

Najpogosteje imajo avtisti pridruženo motnjo v duševnem razvoju, zaradi česar potrebujejo pomoč in podporo v vsakodnevnem življenju. Avtizem pogosto spremljajo senzorične občutljivosti in zdravstvene težave, kot so gastrointestinalne motnje, epileptični napadi ali motnje spanja, pa tudi duševne težave, kot so anksioznost, depresija in težave s pozornostjo.

Predstavniki Zavoda Modri december bodo v soboto, 30. marca, od 8. do 13. ure, in v torek, 2. aprila, od 8. do 17. ure, na Pristaniški ulici, nasproti tržnice, na voljo za pogovor in pridobitev informacij o avtizmu.

Na stojnici bodo vsem obiskovalcem na voljo tudi modri obeski za ključe in sveže pečeni domači modri piškotki, ki bodo nastali v sodelovanju z Anjo Cakes.

V torek, 2. aprila, pa bodo ob 18. uri v Centru mladih Koper brezplačno predvajali projekcijo filma na temo avtizma z naslovom Zdravnik, detektiv in gospodična.

Foto: Zavod Modri december, Vizita.si