Zapri iskalnik

Vrni se nazaj

Pešbus je nacionalna kampanja spodbujanja odhoda v šolo peš

Vaš otrok obiskuje osnovno šolo? S Pešbusom se bo v šolo odpravil peš v organizirani skupini, po stalnem urniku, varnih poteh in v spremstvu starejših.

Otroci uživajo v sprehodu s svojimi sošolci in v spremstvu odrasle osebe, starši pa niso več obremenjeni z jutranjim razvažanjem. Pešbus se lahko izvaja v obliki poskusnih obdobij ali stalno. V nekaterih državah jo organizirano izvajajo samo v prvih tednih na začetku šolskega leta, da se otroci navadijo na pot in jo spoznajo.

Zakaj Pešbus?

  • Otroci so s tem vsak dan fizično aktivni več časa in so bolje telesno pripravljeni kot otroci, ki se v šolo vozijo.
  • Pešbus spodbuja osebnostni in socialni razvoj otrok, saj ti razvijajo neodvisnost, krepita se njihov občutek odgovornosti in zavest o lastnih zmožnostih.
  • Otroci bolje spoznajo bližnjo okolico, postopoma osvajajo prometne predpise in pravila vedenja ter postajajo suvereni udeleženci v prometu.
  • Z zgodnjim razvijanjem zdravih navad vzgajamo ozaveščene posameznike z zdravim in okolju prijaznim življenjskim slogom.
  • Pešbus razbremeni starše, ki tako otroke v šolo pospremijo samo ob določenih dnevih, ne pa vsak dan, s čimer se močno zmanjša število voženj z avtomobilom.

Projektu Pešbus so se v okviru ETM 2023 pridružile OŠ Škofije, OŠ Dušana Bordona in OŠ Koper.

Pešbus

OŠ Dušana Bordona

OŠ Antona Ukmarja

OŠ Elvire Vatovec, Sveti Anton

OŠ Ivana Babiča-Jagra Marezige

OŠ Oskarja Kovačiča Škofije

OŠ dr. Aleša Beblerja - Primoža, Hrvatini

Se pridružite projektu?

Podporo in materiale za izvedbo Pešbusa in Bicivlaka nudi IPoP – Inštitut za politike prostora v okviru programa Aktivno v šolo in zdravo mesto, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje RS in je del prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano. 

Za otroka mora starš izpolniti in podpisati spodnje soglasje in ga dostaviti šoli ali skeniranega ali v obliki fotografije, posredovati na elektronski naslov šole.