Zavedamo se, da je podpora doječim materam in družinam na lokalni ravni izjemno pomembna. V okviru projekta Dojenju prijazno mesto, ki ga UNICEF Slovenija izvaja v sodelovanju z Nacionalnim odborom za spodbujanje dojenja in Ministrstvom za zdravje, želimo prispevati k povečanju stopnje dojenja kot najbolj naravnega in zdravega načina zgodnjega hranjenja otrok celotnemu območju občine.

V Sloveniji je delež dojenih novorojenčkov v porodnišnicah več kot 90-odstoten, po odpustu ta delež upada, zato želimo doseči višjo raven ozaveščanja nosečnic, staršev in splošne populacije o pomenu in prednostih dojenja. Poleg tega si prizadevamo usmeriti pozornost lokalne skupnosti in širše družbe k omogočanju, ohranjanju in spodbujanju dojenja.

Širimo znanje o dojenju med zdravstvenimi delavci in drugimi strokovnjaki, materami in širšo javnostjo, da bi povečali delež dojenja na celotnem območju občine. V sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje smo izvedli anketo, s katero bomo osvetlili odnos lokalne skupnosti do dojenja in pridobili mnenja o potrebah, povezanih s podporo dojenju. Rezultati ankete bodo na spletni strani objavljeni predvidoma konec maja.

Ustvarjamo mesto, prijazno dojenju

Mestna občina Koper (MOK) se zaveda, da je podpora doječim materam in družinam na lokalni ravni izjemno pomembna. Zato se je MOK – članica Slovenske mreže zdravih mest, v začetku leta 2023 prijavila na javni razpis Nacionalnega odbora za spodbujanje dojenja pri Slovenski fundaciji za UNICEF (NOSD) »Dojenju prijazno mesto – širitev mreže«. Na razpisu, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje, je bila MOK uspešna in tako pričela z izvajanjem programa v podporo doječim materam in družinam na lokalni ravni.

Pobuda Dojenju prijazno mesto je nova v slovenskem, kot tudi v mednarodnem prostoru. Sloni na dokumentu »10 korakov do Dojenju prijaznega mesta«, ki je osnova za pridobitev naziva. Namen Dojenju prijaznega mesta je zagotoviti okolje, ki spodbuja in omogoča dojenje kot naraven, zdrav in običajen način hranjenja dojenčkov in malčkov.

Promocija dojenja, izobraževanje staršev in zdravstvenih delavcev

Na spletni povezavi lahko dostopate do raznovrstnega gradiva, zbornikov in literature na temo dojenja, spremljate aktualna izobraževanja ter druge koristne vsebine za doječe matere.

Oddaja Dobro jutro, TV Koper Capodistria

Podporna skupina za dojenje

V okviru projekta »Dojenju prijazno mesto« deluje podporna skupina za dojenje v prostorih Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Istre (Vergerijev trg 3, Koper, 1. nadstropje).

Tanja Hrvatin, dipl. med. sestra in Taja Kobal, dipl. babica, univ. dipl. biol., strokovnjakinja z mednarodnim certifikatom za spodbujanje dojenja IBCLC, vam bosta svetovali o pomenu in poteku dojenja, nudili pomoč pri težavah z dojenjem in odgovarjali na vsa vaša vprašanja.

Vabljene nosečnice, mamice in očetje ter drugi družinski člani. Vabljene tudi tiste, ki želite svoje izkušnje z dojenjem podeliti z drugimi materami.

Za neodložljive težave smo dosegljivi na telefonski številki 070 637 716 ali na elektronski naslov: dojenje.koper@gmail.com

 

Urnik delovanja za leto 2024

Mesec Čas: od 14.30 do 16.00 ure
januar 4.1., 18.1.
februar 1.2., 15.2.
marec 7.3., 21.3.
april 4.4., 18.4.
maj 9.5., 23.5.
junij 6.6., 20.6.
julij 4.7., 18.7.
avgust letni dopust
september 5.9., 19.9.
oktober 3.10., 17.10.
november 7.11., 21.11.
december 5.12., 19.12.

Pobuda in koraki dojenju prijazno mesto

Več o pobudi, korakih in pridobitvi naziva Dojenju prijazno mesto si lahko preberete na povezavi.

Poročila

Obdobno poročilo / november 2023 – maj 2024
Obdobno poročilo / maj – oktober 2023